Latest Build Feedback

View unanswered posts | View active topics


Post a new topicPost a reply
Previous topic | Next topic 

User avatar   Crytek Staff Member Crytek Staff MemberMember since: 09.01.2008, 01:11Posts: 11239Location: Crytek HQ Likes: 835
 

 Post Topic: Launcher Executable
PostPosted 09.10.2011, 13:49 
Please provide any feedback/issues regarding the Launcher/GameSDK Executable below. Steps to reproduce the issue are necessary in order to find and fix any issues.

Please keep chatter to a minimum in these threads so that it's easier for us to find important information. This first post will be kept up to date with any known issues. Any work-arounds will be posted here also.

Known Issues
  • NA



Image
Image
No dev/modding PM's please, use the forums! :)
Achievement Unlocked: Wear the Winter avatar all year.

  Beginner BeginnerMember since: 15.05.2013, 01:44Posts: 16 Likes: 0
 

 Post Topic: Re: Launcher Executable
PostPosted 18.08.2014, 13:38 
Launcher is crashing a split second after loading my level. The AI is loaded, texture generated and exports ok from the editor. I've used the 'check level for errors' tool which comes up blank. Any ideas why the launcher would be crashing on this level? Tests with other levels work ok. I've tried disabling custom flowgraphs and reexporting to see if this made a difference, which it did not.

Any help would be appreciated!
Attachments:

Game(1).log
[92.5 KiB]
Downloaded 7 times
error.log
[1.92 KiB]
Downloaded 8 times
User avatar   Uber Modder Uber ModderMember since: 29.05.2010, 11:46Posts: 1326Location: Germany Likes: 163
 

 Post Topic: Re: Launcher Executable
PostPosted 18.08.2014, 15:11 
Quote by pauldolan:
Launcher is crashing a split second after loading my level. The AI is loaded, texture generated and exports ok from the editor. I've used the 'check level for errors' tool which comes up blank. Any ideas why the launcher would be crashing on this level? Tests with other levels work ok. I've tried disabling custom flowgraphs and reexporting to see if this made a difference, which it did not.

Any help would be appreciated!


This was already reported in the vegetation Thread:
Code:
<12:02:53> [Warning] [SHADERS] GCM Global Cache Miss: <2>Vegetation@Common_ZPassVS(%GRASS|%TEMP_VEGETATION|%VERTCOLORS)(%_RT_ALPHATEST|%_RT_INSTANCING_ATTR|%_RT_NO_TESSELLATION|%_RT_BLEND_WITH_TERRAIN_COLOR)(0)(0)(0)(VS)
<12:02:53> 


When you read through the log it seems to be related to auto merged vegetation. The Launcher doesn't seem to like automerged vegetation and crashes when the vertex shader for a vegetation asset is compiling while the editor is fine with it.

Or maybe its not at all related to automerged or not and just by chance when the Vegetation@Common_ZPassVS is being compiled. (maybe wrong parameter list or something causing stack corruption)

I dont know how complex your map and assets are but I'd appreciate it if you would send yours in to crytek since we have the same problem but it would be multiple gigabytes.

see the second bug report here: viewtopic.php?p=1231287#p1231287


  Beginner BeginnerMember since: 15.05.2013, 01:44Posts: 16 Likes: 0
 

 Post Topic: Re: Launcher Executable
PostPosted 19.08.2014, 09:24 
I tried removing automerge from my vegetation and re-exporting but the launcher still crashes.
My file is pretty small so I could easily dropbox it to someone at Crytek - do you know what email address to use?
User avatar   Uber Modder Uber ModderMember since: 29.05.2010, 11:46Posts: 1326Location: Germany Likes: 163
 

 Post Topic: Re: Launcher Executable
PostPosted 19.08.2014, 20:28 
e.g. send link by pm to adam or post it here so other can verify too.


  Beginner BeginnerMember since: 15.05.2013, 01:44Posts: 16 Likes: 0
 

 Post Topic: Re: Launcher Executable
PostPosted 22.08.2014, 15:15 
I solved this problem by reducing the amount of grass vegetation in the level. Level now loads as expected in the Launcher.
This error may not be a problem with the default grass vegetation, I'm using Grim's tall grass model from here: viewtopic.php?f=310&t=100001
  Beginner BeginnerMember since: 15.05.2013, 01:44Posts: 16 Likes: 0
 

 Post Topic: Re: Launcher Executable
PostPosted 22.08.2014, 15:32 
I should say that I also removed automerged from my vegetation and re-exported in addition to lowering the grass count.
User avatar   Database Support Database SupportMember since: 04.05.2009, 13:47Posts: 2995Location: Germany Likes: 152
 

 Post Topic: Re: Launcher Executable
PostPosted 05.10.2014, 16:37 
In Control menue, when I go to Keyboard/Mouse and set "InVehicle" to no, the screen of the keys is offsetted out of the screen.


Lighting/Level Artist

working at metricminds

Portfolio: http://www.behance.net/Zezeri

Crysis 2: The Journey
User avatar   Trained Modder Trained ModderMember since: 13.11.2012, 17:55Posts: 314Location: Australia Likes: 91
 

 Post Topic: Re: Launcher Executable
PostPosted 12.11.2014, 10:15 
The editor is crashing while loading Forest level (3.6.10). It's a little odd, because until two days ago it was working just fine. I had to do a drive shuffle to free up some space, and moved Steam onto a new hard drive which I had freshly formatted. It's using the same drive letter as before, so even that shouldn't have caused any issues. The editor and launcher were both crapping out so eventually I decided to reinstall Steam from scratch along with CRYENGINE.

I usually use a junction to redirect the steamapps/CRYENGINE folder to my development drive which has a copy of that folder. That's been working fine since 3.6.0 came out, but after the drive shuffle it now crashes on loading the level. Note that if I leave the folder where it is instead of using a junction to point it elsewhere, it doesn't crash.

I think it's wwise or something to do with loading the sound banks. In the log you can see they all fail to load when using the junction, but load fine if it's locally stored. A hard protection fault soon follows.

Code:
<17:44:22> [LevelLoadTime] Level gamesdk/levels/singleplayer/forest loaded in 6 seconds
<17:44:22> ========================= Errors =========================
<17:44:22>   0) [ 1]   [System]   ZipDir::ReadFileStreaming failed (0000000002E2D8C8 0000000002E2E3A4) = 87   
<17:44:22>   1) [ 1]   [System]   ZipDir::ReadFileStreaming failed (0000000002E2D8C8 0000000002E2E3D4) = 87   
<17:44:22>   2) [ 1]   [System]   ZipDir::ReadFileStreaming failed (0000000002E2D8C8 0000000002E2E434) = 87   
<17:44:22>   3) [ 1]   [System]   ZipDir::ReadFileStreaming failed (0000000002E2D8C8 0000000002E2E674) = 87   
<17:44:22>   4) [ 1]   [System]   ZipDir::ReadFileStreaming failed (0000000002E2D8C8 0000000002E2E6A4) = 87   
<17:44:22>   5) [ 1]   [System]   ZipDir::ReadFileStreaming failed (0000000002E2D8C8 0000000002E2E704) = 87   
<17:44:22>   6) [ 1]   [System]   ZipDir::ReadFileStreaming failed (0000000002E2D8C8 0000000002E2E734) = 87   
<17:44:22>   7) [ 1]   [System]   ZipDir::ReadFileStreaming failed (0000000002E2D8C8 0000000002E2EB24) = 87   
<17:44:22>   8) [ 1]   [System]   ZipDir::ReadFileStreaming failed (0000000002E2D8C8 0000000002E2EB54) = 87   
<17:44:22>   9) [ 1]   [ Audio]   <Audio> <2.074>: AFCM: failed to stream in file gamesdk/sounds/wwise/m_forest_a.bnk (error: 4026531844)   
<17:44:22>  10) [ 1]   [ Audio]   <Audio> <2.080>: AFCM: failed to stream in file gamesdk/sounds/wwise/boids_a.bnk (error: 4026531844)   
<17:44:22>  11) [ 1]   [ Audio]   <Audio> <2.080>: AFCM: failed to stream in file gamesdk/sounds/wwise/boids_d.bnk (error: 4026531844)   
<17:44:22>  12) [ 1]   [ Audio]   <Audio> <2.080>: AFCM: failed to stream in file gamesdk/sounds/wwise/cr_openground_ad.bnk (error: 4026531844)   
<17:44:22>  13) [ 1]   [ Audio]   <Audio> <2.095>: AFCM: failed to stream in file gamesdk/sounds/wwise/l_forest_a.bnk (error: 4026531844)   
<17:44:22>  14) [ 1]   [ Audio]   <Audio> <2.095>: AFCM: failed to stream in file gamesdk/sounds/wwise/l_forest_d.bnk (error: 4026531844)   
<17:44:22>  15) [ 1]   [ Audio]   <Audio> <2.095>: AFCM: failed to stream in file gamesdk/sounds/wwise/m_forest_d.bnk (error: 4026531844)   
<17:44:22>  16) [ 1]   [ Audio]   <Audio> <2.103>: AFCM: failed to stream in file gamesdk/sounds/wwise/v_speedboat_a.bnk (error: 4026531844)   
<17:44:22>  17) [ 1]   [ Audio]   <Audio> <2.103>: AFCM: failed to stream in file gamesdk/sounds/wwise/v_speedboat_d.bnk (error: 4026531844)   
<17:44:22> ========================= End Errors =========================


Code:
<17:44:41> [Error] ZipDir::ReadFileStreaming failed (0000000002E2D8C8 0000000002E2E884) = 87
<17:44:41> [Error] <Audio> <0.597>: AFCM: failed to stream in file gamesdk/sounds/wwise/physics_a.bnk (error: 4026531844)
<17:44:41> [Error] ZipDir::ReadFileStreaming failed (0000000002E2D8C8 0000000002E2E4C4) = 87
<17:44:41> [Error] <Audio> <0.603>: AFCM: failed to stream in file gamesdk/sounds/wwise/foley_a.bnk (error: 4026531844)
<17:44:41> [Error] ZipDir::ReadFileStreaming failed (0000000002E2D8C8 0000000002E2E4F4) = 87
<17:44:41> [Error] <Audio> <0.603>: AFCM: failed to stream in file gamesdk/sounds/wwise/foley_d.bnk (error: 4026531844)
<17:44:41> [Error] ZipDir::ReadFileStreaming failed (0000000002E2D8C8 0000000002E2E524) = 87


Code:
<17:44:42> [Error] ZipDir::ReadFileStreaming failed (000000003CFBC228 000000003CFBE608) = 87
<17:44:42> [Error] ZipDir::ReadFileStreaming failed (000000003CFBC228 000000003CFBE608) = 87
<17:44:42> [Error] ZipDir::ReadFileStreaming failed (000000003CFBC228 000000003CFBE608) = 87
<17:44:42> [Error] ZipDir::ReadFileStreaming failed (000000003CFBC228 000000003CFBE608) = 87
<17:44:42> [Error] ZipDir::ReadFileStreaming failed (000000003CFBC228 000000003CFBE608) = 87
<17:44:42> [Error] ZipDir::ReadFileStreaming failed (000000003CFBC228 000000003CFBE608) = 87
<17:44:42> [Error] ZipDir::ReadFileStreaming failed (000000001A200048 000000001A303D08) = 87
<17:44:42> [Error] ZipDir::ReadFileStreaming failed (000000001A200048 000000001A301DE4) = 87
<17:44:42> [Error] ZipDir::ReadFileStreaming failed (000000001A200048 000000001A30461C) = 87
<17:44:42> [Error] ZipDir::ReadFileStreaming failed (000000001A200048 000000001A308B00) = 87
<17:44:42> [Error] ZipDir::ReadFileStreaming failed (000000001A200048 000000001A2213BC) = 87
<17:44:42> [Error] ZipDir::ReadFileStreaming failed (000000001A200048 000000001A222D80) = 87
<17:44:42> [Error] ZipDir::ReadFileStreaming failed (000000001A200048 000000001A222DB0) = 87
<17:44:42> [Error] ZipDir::ReadFileStreaming failed (000000001A200048 000000001A224E00) = 87
<17:44:42> [Error] ZipDir::ReadFileStreaming failed (000000001A200048 000000001A226280) = 87
<17:44:47> [Error] ZipDir::ReadFileStreaming failed (000000001A200048 000000001A230174) = 87
<17:44:47> [Error] ZipDir::ReadFileStreaming failed (000000001A200048 000000001A2330C0) = 87
Attachments:

error.log
[1.79 KiB]
Downloaded 1 time
Editor.log
[54.78 KiB]
Downloaded 2 times
User avatar   Game Genie Game GenieMember since: 05.11.2011, 11:47Posts: 3404Location: Bardstown, Ky Likes: 671
 

 Post Topic: Re: Launcher Executable
PostPosted 12.11.2014, 10:22 
What happens if you regenerate the sound banks and init for the wise build in this new drive?


skype - "thecollinbishop" email - free3dee@gmail.com
User avatar   Trained Modder Trained ModderMember since: 13.11.2012, 17:55Posts: 314Location: Australia Likes: 91
 

 Post Topic: Case Solved
PostPosted 13.11.2014, 07:44 
Quote by CollinBishop:
What happens if you regenerate the sound banks and init for the wise build in this new drive?


Probably the same thing, since I was loading the Forest level in a fresh SDK install - and that's always worked before.

After thinking over what it could be and running a test on a junction to a folder on the same drive as Steam I came up with a possible idea. Since the only thing that really changed in the move was the physical location of the files onto a different drive and that drive was using 64k for the allocation size (saves space when most the files are very large) I took a guess that it was because one drive was using 4k partitions and the other 64k.

I moved all the files off the game drive, reformatted it to 4k partition and moved them back again. The junction to the second hard drive was re-added and the editor no longer crashes on loading the Forest level.

So, my guess is that some code is checking the Steam install drive for it's allocation unit size, and then doing something based on that - but since the files are on a drive with a different allocation size it fails in special ways.

Backing this up is the fact that steam validation failed 90% of all the files each time I run it against the other drive, but said they were fine when on the game drive.

The other possibility is CRYENGINE or WWise don't like anything other than 4k allocation units, but my money is on it being due to the mixed sizes.